maanantai 7. lokakuuta 2013

Tervetuloa Suomeen - ihan kaikki!

Päivää.

YLE uutisoi eilen hankaluuksista turvapaikanhakijoiden käännytyksissä. Suomeen on kuulemma jäämässä satoja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä, koska heitä ei saada palautettua.

Ongelmat käännytyksissä johtuvat pääosin kahdesta seikasta:

1) nämä maat eivät suostu vastaanottamaan kansalaisiaan takaisin
2) tulijoilta puuttuvat matkustusasiakirjat

Kaiken kruunaa kuitenkin KHO:n viimekeväinen tulkinta ulkomaalaislaista, jonka mukaan tulijalle on annettava tilapäinen oleskelulupa mikäli hän ei suostu vapaaehtoisesti lähtemään tai vastaanottajamaa vastaanottamaan. Valitettavasti tilapäinen oleskelulupa on voimassa kuitenkin vain vuoden. Mutta ei hätää - kieltäydy lähtemästä, niin saat vuoden jatkoaikaa! Ja jos ei silloinkaan oikein huvita lähteä, niin Suomen valtio palkitsee Sinut pysyvällä oleskeluluvalla!

Sano mitä sanot, Astrid, mutta mielestäni tämä voidaan nähdä aikamoisena vetovoimatekijänä turvapaikanhakijan päämäärää pähkäillessä. Onhan jo viitteitä siitä, ettei Saksakaan ole riittävän turvallinen maa Syyrian "pakolaisille". Enkä oikein jaksa uskoa, että tämän uutisen levittyä hieman etelämpään, vastedeskään olisi.

Mielestäni ainoa oikea toimintaperiaate näiden elintasopakolaisten kanssa olisi ns. Australian malli. Eli jokainen turvapaikanhakija sijoiteittaisiin automaattisesti johonkin kaukaiselle vuokratulle saarelle. Siellä turvapaikanhakijoille tarjottaisiin turvaa: katto pään päälle, ruokaa sekä juomaa. That's it.

Mikäli turvapaikkahakemus sitten hyväksyttäisiin, olisi tulijalla mahdollisuus päästä Suomen rajojen sisäpuolelle. Oleskelulupa myönnettäisiin vuodeksi kerrallaan ja jokaisella uusintakierroksella edellytykset turvapaikalle syynättäisiin tarkkaan. Mikäli muailma olisi siellä kotopuolessa päässyt rauhoittumaan, pääsisi turvapaikanhakija onnellisesti takaisin kotiinsa! Win-win.

Pysyvään oleskelulupaan tarvittaisiin mielestäni muitakin näyttöjä kuin pelkät kaksi edellistä oleskelulupaa. Esimerkiksi vaatimus viiden vuoden paussista valtion rahoista voisi olla ihan hyvä edellytys. Mutta näistä voidaan vielä keskustella.

Toinen mielestäni varsin tärkeä askel turvapaikkabusineksen suitsimisessa olisi lapsekkaille varmasti tuttu uhkailu-lahjonta-kiristys-metodi. Tarkoittaisi sitä, että Heidi Hautala kieltäytyisi tuplaamasta kehitysapua Somaliaan, mikäli he eivät suostuisi vastaanottamaan Suomesta käännytettyjä kansalaisiaan. Itse asiassa, Hede pistäisi rahahanat kiinni ihan tyystiin ja sanoisi, notta "nou nou". Rupeaisi luultavasti käännytyksetkin helpottumaan. Ja saattaisi joku yökerholainenkin säästyä hengissä.

YLE:n uutisessa kerrottiin, että eniten hankaluuksia tuottavat kansalaisuudet olivat Irak, Iran, Somalia sekä Afganistan. Kaikkiin näihin maihin Suomi maksoi kehitysapua vuonna 2011. (Sorry en löytänyt uudempaakaan tilastoa tähän hätään.) Uskoisin vastaanottohalukkuuden kasvavan, kun yhtäkkiä jäisikin kymmenet ellei jopa sadat miljoonat saamatta.

Mutta onneksi on solidaarisuus ja vastuunkanto.

PS. Eräs kehitysavun kohde oli Mosambikin budjettituen kapasiteetin kehittäminen.

PPS. Oli myös "Suvaitsevaisuuden edistäminen Krimillä"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti